Myytit ja juuret -konsertti 11.5.2023
Järvenpään kirkko, vieraana taiteilijaprofessori Timo Alakotila
Ohjelman tehtävät
Jean Sibelius (1865–1957):
Venematka (sanat Kalevala)
Tehtävä 1. Tämän laulun sanat ovat Kalevalasta. Kalevalan runoihin liittyvät numerot 4, 5 ja 8. Kussakin säkeessä on kahdeksan tavua. Kahdeksan tavua jakaantuu neljään pariin, jossa ensimmäinen tavu on pidempi tai painokkaampi. Perinteisesti runoja on laulettu sävelmillä, joiden tahtilaji on 5/4 eli yksi säe on jakaantunut viiteen yhtä pitkään iskuun: yleensä kaksi viimeistä tavua lauletaan pidempinä. Sibelius muuntelee ja koristelee kalevalaista runonlaulua, mutta kahdeksan tavua ja viisi iskua löytyvät kyllä. Löydätkö? Samaa kalevalaista runoutta ovat myös kaksi seuraavaa laulua, joten voit jatkaa laskemista
Sortunut ääni (san. Kanteletar)
Saarella palaa (san. Kanteletar)
Tehtävä 2. Tämä on iloinen häälaulu, mutta sanat voivat olla hieman oudot. Kun sulho ja neito raatelevat, he tekevät työtä eli raatavat. Kun sulho kirjottaa korjoa, hän koristelee rekeä. Mikähän saarella mahtaa palaa? Nuotio, kokko vai viljelysmaaksi raivattu metsä? Mitä mieleesi tulee naisäänten pitkällä aa:lla laulamista melodioista? Olisivatko ne liekkejä vai saaren rantaan käyviä aaltoja – vai jotain muuta?
Trad., sov. Selim Palmgren (1878–1951): Näcken
Tehtävä 3. Näkki on pohjoismaisessa kansanperinteessä olento, joka houkuttelee yleensä ihmisiä veteen niin, että he hukkuvat. Tässä suomenruotsalaisessa kansanrunossa ei olla veden äärellä, mutta Näkki on silti houkuttelevassa muodossa, hieno herra. Kuuntele, kuinka välillä kuoro laulaa yksiäänisesti, välillä stemmoista muodostuu sointuja. Piirrä tekstiin piikkipallo kohtaan, jossa mielestäsi on jännittävä sointu! Erotatko kohtia, joissa jotkut stemmat laulavat yhdessä melodiaa, ja jotkut säestävät paikallaan pysyvällä äänellä?
Jukka Kankainen (1932–2019): Verensulkusanat (san. Kalevala)
Tehtävä 4. Tämä laulu on loitsu Kalevalasta. Liian kova verenvuoto voi olla vaarallinen, mutta veri hyytyy luonnostaan jonkin verran, ja pienet haavat paranevat itsestään. Loitsussa verta käsketään lakkaamaan vuotamasta, kun kerran se siihen pystyy. Runo on tässäkin kalevalainen, mutta säveltäjä vaihtelee tahtilajia niin, ettet pysty laskemaan viiteen. Kuuntele merkityissä paikoissa, kuinka yhdestä sävelestä edetään tiheään sointuun, jossa on vierekkäisiä säveliä. Miltä se mielestäsi kuulostaa?
Tapani Länsiö (*1953): Legenda (san. Eino Leino)
Tehtävä 5. Legenda on ihmekertomus. Tämä legenda on runoilija Eino Leinon keksimä, mutta aiheeltaan samantapaisia löytyy suomalaisesta kansanperinteestä. Kohta, jossa ihme tapahtuu, on korostettu tekstiin.
Näin lausui Herra hymyi hiljakseen
Ja katso! Kumma hohde peitti veen.
Suo kuivi, korpi kaatui, metsä aukes
ja vainioilta roudan valta raukes.
Miten musiikki on siinä kohtaa erilaista? Kerro omin sanoin tai käytä sanastoa!
Arvo Pärt (*1935): A Deer's Cry (san. the Lorica of St Patrick)
Tehtävä 6. Tämän teoksen tekstiä pidetään yli 1500 vuotta sitten eläneen irlantilaisen kristityn munkin, Pyhän Patrikin kirjoittamana. Kyseessä on loppu pidemmästä rukouksesta. Tarinan mukaan pyhä Patrik oli muiden munkkien kanssa metsässä piilossa vihollista rukoillen tätä rukousta. Vihollinen näki munkit peurana vasojen eli kauriin poikasten kanssa, ja näin Patrik ja muut munkit pelastuivat. Kuuntele, miten jotkut sanat, esimerkiksi “with” eli kanssa lauletaan yleensä staccatossa ja muuten lauletaan legatossa. Mikä luonnossa hyppii, mikä taas etenee liukuen, ilman taukoa?
Timo Alakotila (*1959): Valo
Tehtävä 7. Tässä kappaleessa lauletaan tavuilla, jotka eivät muodosta mitään sanoja. Valo ikään kuin välkähtelee musiikissa. Mikä tai mitkä tavut mielestäsi kuulostavat eniten valolta?
Arvo Pärt: Which Was the Son of… (san. Luuk. 3:23–38)
Tehtävä 8. Arvo Pärtin musiikkia kutsutaan minimalistiseksi. Siinä toistetaan usein samaa tai samantapaista melodiaa ja muunnellaan sitä vähitellen uusilla sävelillä tai soinnuilla. Kuuletko pienet erot? Piirrä lehti puuhun joka kerta, kun kuulet jotain uutta! Teksti on Raamatusta, ja siinä luetellaan Jeesuksen isänpuoleiset esi-isät sukupolvi sukupolvelta ajassa taaksepäin. Laulu on englanniksi, joten nimet äännetään englantilaisittain. Huomaatko silti, miten säveltäjä erottaa muista nimistä tärkeät kantaisät Jaakobin, Iisakin ja Abrahamin? Entä ensimmäisen miehen Aadamin?